Interviurile Temeraria
Am ales și am intervievat femei cu caracter puternic, principii sănătoase, voință, inițiativă și carismă. Femei care schimbă în bine comunitățile prin proiectele în care s-au implicat. Femei care își asumă riscuri și-și depășesc propriile limite. Femei reale, tangibile, dar care ies din tipare prin ceea ce fac!
TEMERARELE
Alexandrina Dinga
Președinte, Asociația CIVICA
Alexandrina Dinga s-a mutat la Iași în studenție și s-a îndrăgostit. De respirația calmă a orașului, de mireasma florilor de tei, de oamenii lui. A rămas aici să se lupte pentru ca Iașiul să devină orașul oamenilor. Asociația Civica este urechea deschisă spre nevoile cetățenilor, e ochiul ațintit asupra administrației locale și este inima care caută mereu soluții pentru problemele din trecut și vise pentru viitor.
Viața într-un ONG e o aventura permanentă, care te încarcă de energie și te schimba ca om, iar Alexandrina caută mereu noi provocări și inspirație, ori pe străzile orașului, ori în cărțile pe care le iubește.
Cătălina Stan Rousseau
CEO, BDR Associates
Cătălina a construit BDR Associates, una dintre cele mai reputate agenții de relații publice din România și din sud-estul Europei. Are alături o echipă de profesioniști care iubesc ceea ce fac și ale căror valori sunt: dorința de devenire, dăruirea și competența.
Am stat de vorbă cu Cătălina și am aflat printre multe altele și care este viziunea ei despre "strategia de țară" astăzi: să promovăm oamenii de valoare, oamenii care au dovedit deja si care au viziune si dragoste de România.
Simona Neumann
Director Executiv, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Timișoara2021
Simona L. Neumann a vrut să schimbe lumea de mică și s-a pregătit să lucreze pentru NASA. Este în prezent Doctor în Relații internaționale și afaceri europene, specializarea - Diplomație publică si a lucrat deja pentru Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare si Comisia Europeană.
După ce și-a găsit locul la Timișoara, Simona a conștientizat că orașul precum și toată societatea civilă romănească fac parte din această mare familie Europeană și s-a decis să facă ceva. De ani buni conduce Proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și pentru că a sesizat oportunitatea ca acest proiect poate fi un motor al transformării orașului.
Ioana Marchidan
Linotip, București
Acum trei ani, Ioana Marchidan se lansa, împreună cu prietenii, în marea aventură a înființării unui centru de dans independent – Linotip. Dacă viața lor este pe scenă, iar scenele de dans nu există, cel mai sigur mod pentru a putea să vorbești cu publicul tău este să îți creezi spațiul așa cum îl visezi.
Balerină la Opera Română doar vreme de un an, Ioana caută libertatea și o găsește în dansul contemporan. Așa, ea poate să își spună poveștile – unele amuzante, altele abstracte, sau cu mesaje puternice. Corpul este dovada palpabilă că suntem reali, și Ioana ne poate învăța cum să îl folosim
Elena Ioniță
Adrenalitera, Buzău
Elena Ioniță este acea temerară care a schimbat traseul de multe ori, de la școala de artă la munca la bucătărie în străinătate, a călătorit, a fost reporter, a învățat să se implice, dar mai ales este femeia care a trecut de la neîncrederea personală dintr-o relație abuzivă la încrederea pe care ți-o dă libertatea, misiunea, scopul. În prezent ne spune că e împlinită și ne povestește în Cafeneaua Artiștilor din Buzău, la ea acasă, cu multă bucurie, despre un festival pentru tineri liceeni, “7 în 7 Art Club”, un festival - concurs care promovează elevi talentați în toate cele șapte arte, oferindu-le oportunitatea de a avea încrederea să aleagă orice cale, fără restricții și fără limitări.
Chris Simion-Mercurian
Teatrul Grivita 53, București
Am întâlnit-o pe Chris Simion la premiera unui spectacol despre tirania singurătății, dar ea construiește mereu împreună cu alții. Scriitori, actori, parteneri de viață, ea dialoghează mereu, rămânând simplă și clară precum copilăria de la Ieud.
Soțul i-a cumpărat un tablou naiv de Victor Brauner pentru că așa o vede – ca pe o fetiță cu părul zburlit, râzând mereu. Crede că viața ei ar trebui scrisă de un Gellu Naum și nu știe cum să își trăiască viața fără Dumnezeu, de aceea nu vorbește despre el.
Chris nu e îndrăgostită de teatru, dar merge de peste douăzeci de ani pe drumul acesta, pentru că iubește prezentul permanent al teatrului, în care nici o reprezentație nu e identică cu alta.
Angela Achiței
Fundaţia Alături de Voi România, București
Asistent social, femeie de afaceri, președinta Fundației ADV România, soție și mamă, Angela Achiței le face pe toate cu bucuria că poate să ofere celor pe care îi angajează șansa la o viață independentă și decentă. De 17 ani munca ei ne dovedește că un business poate avea suflet.
Adesea se întreabă cine ajută mai mult pe cine. Angela ascultă mereu poveștile reale din spatele mitului „asistaților sociali” iar voluntarii care lucrează la ADV se schimbă și încep să își pună alte întrebări și să găsească alte răspunsuri.
Împreună cu ea putem învăța să fim mai responsabili și mai umani.
Ana Maria Stancu
RoboHub
Ana-Maria Stancu a început prin a se interesa de oameni. A lucrat la Pro-democrația încercând să îi convingă pe cât mai mulți că trebuie să se implice în viața cetății. Apoi a descoperit robotica și a înțeles cât de important este să începi cu copiii.
Într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie, copiii din medii defavorizate au mai multă nevoie decât oricând să descopere de mici informatica la Robohub. Așa că și-a luat într-o valiză roboții inteligenți și tabletele și a pornit spre ei. Copiii se joacă și învață iar peste câțiva ani vor avea un serviciu bun și nu vor mai depinde de stat. Vor fi independenți și liberi să își aleagă viitorul.
Aurora Pețan
Fundația DACICA
Pentru a se putea apropia cu adevărat de marea ei dragoste: cetățile dacice din Munții Orăștiei - Sarmisegetuza, Piatra Roșie, Costești etc. Aurora Pețan a renunțat la cariera universitară. S-a apropiat atât de mult încât acum locuiește în umbra uneia dintre ele. Aici, la Cetatea Piatra Roșie, Aurora face arheologie, scrie cărți și își împarte morcovii cu o familie de iepuri sălbatici. Dacă se teme de ceva, nu sunt urșii și vitregiile naturii ci să nu piardă talantul pe care viața i l-a dat: pasiunea și bucuria de face ceea ce iubește. Ce a primit înapoi? Aurora Pețan învățat cum arată viața fără măști a muntenilor pentru care timpul are alt suflu și care sunt acum familia ei.
Caroline Fernolend
VISCRI
Caroline Fernolend traieste la Viscri, lângă Brașov. Dragostea Carolinei se îndreaptă către familia ei, grădina ei, satul ei, comuna ei și țara ei. În 30 de ani ea a ajutat oamenii și comunitățile din jur să își găsească rostul și să crească. Pentru că dacă ești ales de o comunitate, trebuie să o servești. Nu există miracole, spune Caroline, există muncă răsplătită pe măsură. Ea nu se vede un lider. E mult mai mult. E o inspirație.
Adelina Toncean
Asociația Inima copiilor, BUCUREȘTI
Adelina conduce un ONG, Asociatia Inima Copiilor, și a adus în spitalul Marie Curie sute de voluntari care să îi țină în brațe pe copii abandonați în spitale. Adelina a învățat să devină mamă, să devină leader, să lupte și a trăit ani în care a devenit mama tuturor copiilor bolnavi, ani în care a învățat să fie cu adevărat fericită, în care competiția nu a mai contat și în care nu și-a mai permis decât să se bucure.
“Și locul doi e bun, dar nu cântă imnul!” Asta își amintește Adelina Toncean că scrisese pe un dulap, pe vremea când era copil. Adelina a terminat Liceul de Artă, grafică publicitară, pictează și a vrut să devină cea mai bună. Cea mai bună a început să devină cu adevărat la 25 de ani, când a adoptat un băiețel ce suferea de o malformație cardiacă gravă.
Vezi trailer
Vezi interviul
Stana Georgescu
VINTILEASCA, Vrancea
Stana Georgescu Apostu este profesoară de română şi conduce de 41 de ani un ansamblu folcloric de copii cu numele de “Dorul Ciobănaşului”. Stana ne spune despre ea însăşi că este “o femeie care a înţeles ce înseamnă să încerci să sfinţeşti locul”. Am fost la ea acasă, în Vintileasca, o localitate poate “mai civilizată decât civilizaţia”, aşa cum ea însăşi ne mărturiseşte şi am aflat că poveştile ei vorbesc despre păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, vorbesc despre meşteşuguri şi eroi, despre legende, despre timpul prezent al copiilor noştri şi despre vârtelniţa pentru lână, despre roata de la sat care învârte mersul lumii şi pune timpul în mişcare.
Vezi trailer
Vezi interviul
Constantina Diță
Tg. Jiu, Gorj
Constantina Diță a cucerit un titlu olimpic la Beijing în 2008, la vârsta de 38 de ani. A luptat toată viața pentru a se afirma și acum încearcă să le inspire și pe tinerele din România să meargă pe urmele ei. Pușa crede că e foarte important să ne luptăm cu noi înșine ca să depășim obstacolele. Sacrificiile merită făcute dacă iubești ceea ce faci. E o luptătoare care știe să zâmbească, să comunice și să iubească.
Vezi trailer
Vezi interviul (în curănd)
Gabriela Achihăi
Fundația de Sprijin Comunitar, Bacău
Gabriela Achihăi a început să se implice în comunitate acum 30 de ani, când a plecat ca traducător cu un grup de medici englezi prin satele uitate ale Moldovei. De acolo a învățat ce înseamnă să fii uman și să îți pese cu adevărat de nevoile oamenilor. De atunci a crescut o fundație care nu încetează să se implice, să ajute și să educe oamenii, tineri sau bătrâni. Are sute de copii – 2 ai ei, zeci de proiecte, mii de voluntari ai Fundației de Sprijin Comunitar, zeci de mii de beneficiari. Și nu se va opri curând.
Vezi trailer
Vezi interviul
Elena Calistru
Funky Citizens, Bucuresti
Elena Calistru si Funky Citizens și-au asumat misiunea de a traduce mesajele guvernului către cetăţeni şi invers. Mesajul ei este că femeia este şi poate fi şi om politic, dăruind şi participând la viaţa publică a societăţii. Ţara este o familie mai mare, cu implicaţii complexe şi Elena crede că spiritul civic este important, cu atât mai mult cu cât sfera privată a individului se întrepătrunde cu sfera politică, guvernamentală. Elena vorbeşte despre cum noua generaţie e convergentă cu Europa şi contribuie la integrarea familiei mici care este România, la familia mare care se numeşte Europa.
Elena are un câine, o iubire şi o misiune pe care o dezvăluie în acest interviu în „călătoria ei de a schimba lumea”.
Vezi trailer
Vezi interviul
Csilla Balogh
Hip-Tep, Aiud
Csilla Balogh conduce, împreună cu soțul ei, cel mai performant centru de hipoterapie din România, Hip-Tep, lângă Aiud. L-au construit încet, căluț cu căluț, cărămidă cu cărămidă. Cel mai puternic ingredient? Dorința de a-i face pe copii mai fericiți.
De la ei, mai departe, fericirea se transmite părinților, prietenilor părinților și, înainte de a-ți da seama, zâmbetul unui copil a schimbat un pic lumea în bine. Copiii, spune Csilla, se deschid ca bobocii de floare atunci când se bucură. Dar și ea se bucură mereu, și strălucește, precum stelele al căror nume îl poartă.
Vezi trailer
Vezi interviul
“Rochia verde de mireasa” isi propune sa o urmareasca pe Madalina - un om bun, care doreste sa fie si mai bun. Felul in care ea se descurca in viata de zi cu zi, modul in care isi duce la bun sfarsit toate treburile, calitatea vietii sale si cum se bucura de ea – toate acestea, in contrast cu sentimentele gratuite de compasiune starnite, cu inutila mila a celor cu care intra in contact sau cu felul in care societatea romaneasca nu o sprijina si nu ii recunoaste meritele la adevarata lor valoare.